Bu haftaki köşe yazımda 9 Ağustos 2016 Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi mevzuatı ve ticari hayatta meydana gelen son değişiklikleri ele alacağım.
-Muhasebe camiasının uzun yıllardır talebi olan muhtasar beyanname ile aylık prim hizmet bildirgeleri yayımlanan kanun ile birleştirildi. Eskiden çalıştırılan işçilerin ücretlerinden ve diğer stopaja tabi işlemlerden doğan vergilerin muhtasar beyanname ile bağlı bulunulan vergi dairesine, ücretlere dair kazanç bildirimleri de Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay aylık prim ve hizmet bildirgesi ile ayrıca bildirilmesi gerekiyordu. Bu iki yükümlülük artık birleştirilmiş oldu. Hemen uygulamaya geçer mi, orası muammadır ama, kanun yayımlandığından birkaç aylık süreçte birleşme sağlanacaktır.
-Yine muhasebe camiasına güzel haberler vermeye devam ediyorum. Yayımlanan torba yasa ile birlikte vergi dairelerine mükelleflerin işe başlama bildirimleri elektronik ortamdan da verilmeye başlanacak.
-Birinci sınıf, yani bilanço usulüne göre defter tutmakta olan mükellefler her ay 5.000 TL’yi geçen mal ve hizmet alım ve satımlarını BA-BS formları ile vergi dairesine bildirmekteler. Yeni torba yasayla birlikte eskiden kanuni süresinden sonra verilen bu bildirimler uygulanan ceza tutarı 1/10’a düşürüldü. Yani ceza 1.000 TL ise 100 TL’ye düşürüldü.
-Yine kanuni süresindeyken düzeltilmek zorunda kalınan beyanname ve bildirimlerde yeniden damga vergisi ödemek tarih oldu. Eskiden kanuni süresinde olsun veya olmasın, mükelleflerin düzelttikleri her beyanname ve bildirim için yeniden damga vergisi ödeniyordu. Yeni torba yasa ile sadece asıl beyannameye damga vergisi ödenecek, süresi geçmeden düzeltilen tüm beyan ve bildirimlere damga vergisi ödenmeyecek.
-Damga Vergisi Kanunu’na getirilen son düzenleme ile birden fazla suret düzenlenen sözleşmelerde her suret için ayrıca damga vergisi tahsil edilmesi uygulamasına son verildi. Artık kaç suret olursa olsun bir suret için damga vergisi ödenecek. Ayrıca ihracatı ilgilendiren sözleşmeler ve evraklar da damga vergisinden muaf edildi.
-Şirket kuruluşlarında veya imza yetkisi yenilemesinde ana sözleşme ve imza sirküsünün noter huzurunda imzalanması zorunluluğu da kaldırıldı. Artık ana sözleşme ve imza sirküleri ticaret sicili müdürü ve müdür yardımcısının önünde de imzalanabilecek. Ayrıca şirket kuruluş işlemleri için istenen kurucular beyanı belgesi de artık istenmeyecek.
-Yeni torba yasa ile birlikte ticari hayata artık karekodlu çek ile devam edeceğiz. Alınan çekin üzerinde artık bir de karekod olacak ve bu kod ile çeki keşide edenin çek geçmişi görülebilecek. Çekin tüm bilgileri elektronik ortamdan teyit edilebilecek. Sahtecilik ve dolandırıcılığı büyük ölçüde engelleyecek olan bu sistem önümüzdeki yıl itibariyle tam manada işlemeye başlayacak.
Yayımlanan torba yasada önemli gördüğüm düzenlemeleri sizlerle paylaştım. Bir de müsaadeleriniz ile bir başka konuya değinmek istiyorum. Mükellef ve muhasebe meslek camiasının çoğu defa atladığı ayni yardımların vergilendirilmesi hususuna de birkaç cümle ile değinelim.
Çalıştırılan personellere geri iade alınmamak şartı ile verilen her türlü giyim eşyası stopaja tabidir. Eğer verilen giyim eşyası işçi tarafından belirli bir süre sonra veya işten ayrılma durumunda işverene teslim edilecekse verilen eşyalar işyeri için demirbaş niteliği kazanacağından stopaja tabi tutulmayacaktır. Buna ek olarak başta Ramazan ayında verilen gıda yardımları olmak üzere ayın olarak verilen tüm yardımlar da ücret niteliğine girdiğinden stopaja tabi tutularak, ödendiği dönem için ayni yardım bordrosu düzenlenip personellere imzalatılarak, stopaj tutarının ilgili dönem muhtasar beyannamesinde beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.
Bu haftalık bu kadar, gelecek hafta görüşünceye dek hoşça kalın…