GAZİANTEPİN GAYRİ RESMİ GEÇİT TÖRENİ
VE ŞABAN PALANIN O GÜZEL İNSANLARI
Tekerekoğlu İş Merkezi Sergi Salonunda gidilmesi(1), gezilmesi(2), izlenmesi(3) ve kritiğinin yapılması gereken(4) bir resim sergisi var.
Şaban Palanın 41 ayrı portre çalışmasından oluşan bu sergiye gidilmesi(1) gerekiyor. Yakın tarihin koridorlarında gezilmesi(2) ve geçmişe dair kısa bir ufuk turu için bu şart.
41 ayrı portede suya düşen suretlerin yaşam çizgilerinin izlenmesi(3) şurası muhakkak ki ayrı bir kabiliyeti gerektiriyor.
Zira İbn-i Halduna göre ' Tarih bütün bilimlerin anasıdır. ' peki ya tarihe büyük, küçük katkıda bulunan kahramanları hangi kaideye oturtacağız.
Gaziantepin gayri resmi tarihindeki bir geçit resmi saydığım bu serginin de, yakın geçmişin de bir kritiğe(4) tabii tutulması artık tehir edilemez bir zaruret.
Şaban Pala komplike bir sanatçı, biz onu önceleri şair yönüyle tanıdık. Zaman içinde söz ustalığına resim sanatını da katmayı başardı.
Sanatçıydı, ancak sanatın ve sanatçının yanında olmayı da bildi ve bu durumu bir görev saydı.
Bitmez, tükenmez görev aşkı bu kez Şaban Palayı Gaziantepe katkı sağlayan o güzel insanları resmetme kaygısıyla karşı karşıya bıraktı.
'O Güzel İnsanlar resim sergisini ressamıyla birlikte gezdik.
Gezerken açık yürekle ve sıcağı sıcağına bir değerlendirme şansımız oldu.
Proleter devrimcilikten günümüz popülaritesine kadar bir çok farklı cenahın temsilcileri Şaban Palanın fırça darbeleriyle hayat bulmuştu.
Şaban Palanın kendine yakın bulduğu 41 isim, 41 hayat, 41 öykü tartışılır olsa da ' Her insan bir dünyadır. ' gerçeğinden bahisle her hayat kayda değer ve her insan önemlidir bence.
Bu şehre ve hayata katkı sağlayanlar salt bu nicelikle sınırlandırılabilir mi? Kuşkusuz hayır. Niceliği nitelikle taçlandıranlar. Oysa ki bu şehre ait ne kadar çok güzel insan vardı.
Yeşil parkasını üzerinden hiç çıkartmayan Ökkeş Sevim, ' Yazmak beni hayata bağlıyor. ' diyen Cemil Cahit Güzelbey ve arı gibi üretken Adil Dai. Bugünden hakkını teslim etmemiz gerekenlerden Ercüment Asaf Yanıç ve Dr. Samet Bayrak. Geçmişten günümüze Orhan Barlas, Abdullah Özer, Ömer Asım Aksoy ve daha niceleri.
Şaban Pala o güzel insanların arasına bir de kendi portresini çalışmalı ki, hedeflenen o zincir tamamlanmış olsun.
14 Mayısta açılan sergi için son gün 30 Mayıs. Gaziantep için, hayat ve sanat için yüreğinde yer açmayı bilen güzel insanlar bu sergiyi kaçırmasın derim.