STALİN’DEN, PUTİN’E,RUSLAŞTIRMA VE İLHAKIN KISKACINDAKİ KIRIM VE BAYRAKLAŞAN MİLLİ BAŞKALDIRI; MUSTAFA CEMİLOĞLU -1-

Tarih boyunca Kırım yarımadasının yerli halkı ve asli unsuru Tatar Türkleridir. Hanlık döneminde Kırım yarımadasının %95’i Türklerden oluşuyordu.

2014’te ise Kırım Türkleri %15’lik bir milli azınlık statüsünde. 1944 yılında Stalin tarafından başlatılan etnik arındırma ve sürgün politikalarıyla %60’lık Türk nüfusun neredeyse tamamı vatan topraklarını terk etmek zorunda bırakıldı.

Çarlık döneminde başlayan Kırım yarımadası üzerindeki Ruslaştırma politikası Stalinist rejim zamanında da aynı şekilde devam etti.

Tatarlar başta olmak üzere Çeçenler,İnguşlar,Balkarlar,Karaçaylılardan oluşan 14 halk siyasi ve coğrafi sürgüne uğradılar. Bu halklar içinde en hazin ve en acımasız sürgün koşullarını zorla Sibirya’ya göç ettirilen Kırım Tatar Türkleri yaşadılar.

SÜRGÜNLE DOĞAN BİR MİLLİ LİDER, CEMİLOĞLU

Bayraklaşan bir milli liderin 1943-2014 kronolojisi bir insan hayatının olduğu kadar, baş kaldıran bir milletinde sürgünler ve hapislerle kuşatılmış, yasaklı yıllarıdır. Mustafa CEMİLOĞLU ise yeniden milletleşen Kırım’ın milli lideridir.

13 Kasım 1943 yılında Bozköy’de doğdu. Babası Abdülcemil ve annesi Mahfure, Stalin döneminde Sudak’ın Ayserez köyünden "Kulak", yani zengin aile çocukları oldukları gerekçesiyle Urallar’a sürüldü. II.Dünya Savaşı esnasında gizlice Kırım’a dönen aile Kırım’ın çöl bölgesindeki (Kırım’ın kuzeyde kalan ovalık bölüme verilen ad) Bozköy’e yerleşti. Ağabeyleri Hanefi ve Hasan, ablaları Şevkiye ve Vasfiye ile birlikte henüz altı aylık bir bebekken 18 Mayıs 1944’de, bütün Kırım Tatarları gibi Kırım’dan sürgün edildi. Yanlarında anneleri vardı. Babası sürgünden iki gün önce diğer Kırım Tatar erkekleri gibi muhtemel bir direnişe karşı tutuklanarak tecrit edilmişti. Aile Özbekistan’ın Andican bölgesine sürgün edildi. Çocukluğu burada bir köyde geçen Kırımoğlu, 1955 yılında Taşkent yakınlarında bir kasabaya yerleştiler. 1959 yılında Rus dilinde orta öğretimini tamamladı ve Taşkent üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümüne girmek için müracaat etti.

Ancak "Kırım Tatarlarını, yani Sovyetlere sadık olmayan bir milletin mensuplarını bu fakülteye almıyoruz"diyerek reddedilmesi üzerine bir fabrikaya işçi olarak girdi. 1961 yılında arkadaşlarıyla birlikte "Kırım Tatar Millî Gençlik Teşkilatı"nı kurdular. -Devam Edecek-